SIRI… laat mij je even aan haar voorstellen.

Handen en tijd tekort, voortdurend onderweg, kunst en vliegwerk… Als een kip zonder kop rende ik soms van de éne afspraak naar de andere. Met de iPhone in de hand. Zonder te weten dat hulp zo dicht in de buurt was….

Ik gebruikte haar eigenlijk alleen maar om een belletje handsfree te plegen. Maar ze kan zo veel meer. Zij is die personal assistant waarvan we allemaal dachten “Die kunnen we ons niet veroorloven”

Dit is wat Siri voor je kan betekenen.

Voor het gemak gebruiken wij voor ons voorbeeld Engels. Ze is momenteel Nederlands aan het leren en spreekt dat vanaf iOS 8.3.

(zie onderaan welke talen Siri momenteel spreekt)

Update: sinds de update van 21 april 2015 spreekt SIRI ook Nederlands!

 

1 – BELLEN, FACETIMEN, BERICHT STUREN

SIRI make a call

Om SIRI te activeren houdt je de ‘Homeknop’ ingedrukt. Je kunt je telefoon zelfs instellen dat, als hij opgeladen wordt, je SIRI al kan activeren door “Hey Siri” te zeggen. Handig!

Siri vraagt meteen waar ze je mee kan helpen.

Je kunt volstaan met het opgeven van de voornaam. Indien er meerdere mensen met dezelfde voornaam in je adresboek voorkomen, vraagt Siri wie er precies gebeld moet worden.

Je kan Siri ook vragen of je oproepen hebt gemist, bijvoorbeeld vanaf een bepaalde tijd (toen je die belangrijke vergadering in moest en je telefoon op stil zette…)

Een FaceTime oproep starten gaat op dezelfde manier als bellen: FaceTime Louis”.

Om een bericht te sturen hoef je alleen maar te zeggen: “Tell Robin I’ll be right there” en Robin ontvangt het berichtje dat ik er zo ben. Superhandig als je onderweg bent, bijv. in de auto.

 

2 – APP OPSTARTEN

SIRI Launch app

Je zit in de auto en hoort een nummer, maar…. van wie is dit nummer ook alweer? Klinkt bekend? Siri kan je helpen om je app “SoundHound” op te starten. Nu alleen nog maar op het SoundHound icoontje drukken en het nummer wordt opgezocht voor je.

Update: iOS 8 ondersteunt standaard Shazam. Als je aan SIRI vraagt: “Welk nummer is aan het afspelen”, gaat SIRI luisteren en analyseren om je vervolgens netjes te voorzien van de titel van de song en de naam van de artiest en eventueel het album. Natuurlijk krijg je meteen de mogelijkheid om het nummer via iTunes aan te schaffen.

Natuurlijk kan dit met elke andere app.  Vraag Siri om Park-Line te activeren als je wilt parkeren. Of Spotify als je naar je muziek wilt luisteren.  Siri maakt het heel gemakkelijk om ‘handsfree’ je taken uit te voeren op je iPhone.

3 – AGENDA

SIRI - Agenda6

Je agenda bijhouden wordt een fluitje van een cent. Vraag Siri wat je volgende afspraak is en ze toont het in je scherm, en leest het ook voor. Het kan zelfs specifieker: “Wanneer is mijn afspraak met Louis van Gaal?” of “Waar is mijn afspraak met Robin van Persie?”

Bovendien kun je haar ook vragen een afspraak in je agenda te zetten, met wie die afspraak is en waar. En natuurlijk kan ze ook afspraken aanpassen. Super, toch?

 

4 – NAVIGATIE

SIRI - Maps_

Siri wijst je ook de weg. Ze kan je niet alleen naar een afspraak navigeren maar ook weer terug naar huis. Het is natuurlijk wel van belang dat je adresboek ook adresgegevens bevat.

Ben je onderweg naar een afspraak kun je Siri ook vragen wat je aankomsttijd gaat zijn, zeer handig als je denkt niet op tijd te komen, kun je haar meteen vragen een bericht te sturen met je excuses!

Heb je trek in een kopje koffie, of moet je weer een nieuwe telefoonoplader ophalen – omdat je kids ze stuk voor stuk kwijt raken 🙁 – dan kun je ook nog vragen of ze je kan begeleiden naar de dichtstbijzijnde koffiegelegenheid of Apple Store.

5 – SOCIAL MEDIA

 Wil je weten wat er trending is op Twitter? Of wil je op je prikbord vermelden dat je getuige was van de 2-0 winst van Oranje op Spanje? Vraag het Siri, terwijl jij terug naar huis rijdt, zorgt zij ervoor dat je social media bijgehouden wordt.

6 – KLOK, ALARM, TIMER

SIRI klok en timer

Siri helpt je ook graag een handje als het om de tijd gaat. Je kan haar vertellen hoe laat ze je in de ochtend moet wekken, maar ook hoe laat het momenteel in Barbados is. En tijdens het koken kun je haar ook even vragen om je op tijd te vertellen dat de pasta gaar is, met behulp van de timer functie. Siri wordt je beste vriendin!

7 – INSTELLINGEN

Zit je net in een 10-minuten gesprek op school, of loop je net een belangrijke presentatie in, vraag Siri om je niet te storen (“Turn on Do Not Disturb”).

Stap je de auto in vraag dan of ze Wifi uit zet en Bluetooth aan (voor je carkit). Stap je het vliegtuig in, Siri zet de vliegmodus voor je aan op jouw aangeven.

Siri kan zo al je settings voor je aanpassen.

8 – HERINNERINGEN

SIRI - Reminders

Ik heb zo vaak dat ik in de badkamer sta en dat ik zie dat de kids net de laatste tandpasta tubes helemaal leeg geknepen hebben. “Oh ja, niet vergeten tandpasta te kopen” gaat er door mijn hoofd. Natuurlijk vergeet ik dat meteen voordat ik beneden ben, omdat ik het één en ander tegengekomen ben onderweg! Zucht….

In mijn notities heb ik verschillende lijsten aangemaakt:

Grocery list – voor al mijn boodschappen

To-Do list

Business list – voor al mijn werkgerelateerde actie items

Wannahaves list

Ik vraag Siri regelmatig wat toe te voegen aan die lijsten, of het nou die tube tandpasta is (grocery list) of mijn nieuwsbrief (business list). Super handig! Doe is gek… voeg je eigen bucket list toe….

Als je locatievoorzieningen aan zet en je relaties hebt aangegeven in je iPhone, kan je ook nog vragen of Siri je eraan wil herinneren om je moeder te bellen zodra je thuis komt!

 

9 – SPORT UITSLAGEN

Benieuwd naar de laatste sportuitslagen, Siri zoekt het voor je op. Wil je weten of Feyenoord gewonnen heeft…..:

SIRI - Feyenoord_

 

10 – WEER

 “Heb ik vandaag een paraplu nodig?”

SIRI Weather

 

Het lijkt er niet op….

EN NOG VEEL MEER….

Dit is nog maar een greep uit de mogelijkheden. Wil je weten wat ze nog meer kan? Activeer haar dan door de ‘Homeknop’ ingedrukt te houden en even te wachten…. Siri geeft je dan wat voorbeelden van wat ze allemaal voor je kan doen:

SIRI what can she do for you

Wil je graag weten wat ze per ‘app’ voor je kan betekenen, selecteer dan de vraagteken onder in het scherm….

SIRI What else can she do SIRI Some things by app

SIRI, wat moet ik zonder jou?!

[divider]NOTE[/divider]

Helaas is SIRI pas met iOS 8.3 in het Nederlands te besturen, voorlopig is SIRI te besturen in de volgende talen:

Engels (Amerikaans, Brits, Australisch en Canadees), Frans, Duits, Spaans (ook Mexicaans), Chinees Mandarijn, Taiwanees Mandarijn en Hongkong-Cantonees.

Daar komt dus binnenkort Nederlands bij

Siri heeft soms dus wat hulp nodig om Nederlandse woorden (vooral namen) goed uit te spreken. Je kan haar dat leren door te zeggen: “That’s not how you pronounce it”. Siri zal je dan vragen om de juiste uitspraak en geeft een paar opties:

SIRI Uitspraak