Tafels oefenen, optellen, aftrekken…

De jongste kan er maar geen genoeg van krijgen en ziet overal wel een som in. Het aantal keren dat de verschillende letters, in een advertentie op een bus, voorkomen, leveren al gelijk een rekensom op in die grijze massa. De meest moeilijke hoofdrekensommen vliegen me dagelijks om de oren. En laat het nu net niet mijn sterkste kant zijn! ?En ongetwijfeld heeft hij de uitkomst van sommige moeilijke sommen uit zijn hoofd geleerd, hij heeft het in ieder geval wel éérst zelf uitgerekend …. uit zijn hoofd… het kleine rekenwonder. ? Las hij ook maar zo graag….?

En dan zijn oudere broer. Hij maakte het in zijn hoofd ingewikkelder dan nodig, maar wilde vooral zelf op het antwoord komen, op zijn eigen creatieve manier. Niks, automatiseren! Uiteindelijk moest hij er toch aan geloven. Het (gedeeltelijk) automatiseren van de tafels komt hem nu goed van pas op de middelbare school, bij wiskunde en rekenen. Hij zal het dus regelmatig moeten herhalen!

Dat het rekenen niet iedereen even gemakkelijk afgaat is dus duidelijk. En ook niet iedereen zit te wachten op het eindeloos droog tafels oefenen. Boring! Gelukkig beschikken de meeste kids (in ieder geval die van ons!) over een (meestal?) gezonde competitiedrang. Met andere woorden…. ze houden wel van een uitdaging! En om die drang te combineren met wat educatiefs is daar…. tromgeroffel…. Jump number, een reken-app.

Hoeveel is 50 x 50 x 16? Ik weet het… 40,000!

J de B te Dordrecht

Jongste spruit, De Bot & Co.

Er zitten 6 w’s, 6 0’s en 3 s’en in die advertentie op die bus. 6 x 6 x 3 = 108

J de B te Dordrecht

Jongste spruit, De Bot & Co.

Jump Numbers

Jump Numbers is een iOS reken-app die kinderen op een speelse manier leert oefenen met rekenen. Het is gebaseerd op kleine wezentjes, de Snortles. Zij leefden in een vulkaan, totdat die uitbarstte en de Snortles uitspuugde, rechtstreeks de zee in. Daar dobberen ze nu verspreid rond. Maar ze willen natuurlijk terug naar huis. Door de reeks opeenvolgende nummers  aan te klikken maak je een pad in het water en kunnen de Snortles veilig naar de overkant komen, terug naar hun vulkaan. Je moet dan natuurlijk wel zorgen dat je met je reeks zoveel mogelijk langs de dobberende Snortles komt!

Van tevoren wordt aangegeven met hoeveel stapjes je de reeks moeten maken. En pas op voor de gemene Stompers! Soms moet je twee nummers bij elkaar voegen om het volgende nummer in de reeks te creëren. Dus behalve tafels oefenen, moet je ook nog kunnen herkennen welke twee nummers opgeteld of afgetrokken moeten worden om je reeks te vervolgen.

Voor elk wat wils

De app is niet alleen leuk voor de kleinsten. Het spel is dynamisch en past zich aan aan het niveau van de speler. Dat maakt ook dat, als je het spel opnieuw speelt, het nooit hetzelfde is. Je kan dus ook games nog een keer spelen om de niet geredde Snortles alsnog te redden. En zie je het even niet…. geen paniek…. er zijn hints beschikbaar. Alhoewel de app gemaakt is voor de leeftijd van 6-8, zullen ook de middelbare scholieren en hun ouders zich eraan wagen. Je zult zien, speel het en je legt het niet zo makkelijk meer naast je neer.

Gratis versie

Jump Numbers is alleen in het Engels beschikbaar. Maar gelukkig kent rekenen geen taal. Er is een gratis versie beschikbaar, zodat je de app kunt uitproberen. De gratis versie geeft je toegang tot 1 ‘wereld’ waar je 8 games kunt te spelen. Geheel op eigen risico!… grote kans dat je binnen no time hooked bent. De betaalde versie is €2,99 en maakt 6 levels beschikbaar en 141 Snortles om te redden. Game on!!

Download de gratis versie van Jump Numbers in de app store.