Hoe begeleid je je kind met huiswerk

“Oh ja mam, ik heb een toets…” | “Wanneer dan en voor welk vak?” | “Morgen…. geschiedenis!” Zo is het regelmatig gegaan bij ons thuis. Hoe begeleid je je kind met huiswerk? Met 4 kids valt het niet mee om überhaupt van al het huiswerk op de hoogte te zijn, laat staan tijd vrij te maken voor het overhoren. Zeker niet als blijkt dat er 3 kids tegelijk een toets hebben waarvoor gestudeerd moet worden.

6 handige school apps

…. helpen mij regelmatig uit de brand, en geven me net die ondersteuning die nodig is om ze zelfstandig aan het werk te zetten en ze toch individueel aandacht te bieden als het tijd is om te overhoren (als dat nog nodig is…. 🙂 )

Gelukkig leven we in het internet tijdperk (gôh… als ik toch internet had gehad in mijn schooltijd….!) Er is altijd wel wat te vinden om ons leven net iets makkelijker te maken, zo ook de ultra tijdrovende taak van huiswerkbegeleiding….

TOPOMANIA

Hoe begeleid je je kind met huiswerk - TopomaniaMet Topomania (gratis) kun je spelenderwijs (de naam doet al vermoeden…) topografie oefenen. Met behulp van een scoresysteem word je uitgedaagd om alle elementen van de kaart zo goed mogelijk te kunnen herkennen en benoemen. Er zijn 6 verschillende spelvormen, maar ook kant-en-klare werkbladen. Er zijn honderden bestaande kaarten beschikbaar, maar wat nog handiger is…. je kan je eigen kaarten maken! En om helemaal de blits te maken in de klas….. die kun je delen met je klasgenoten! Daar is wel een (gratis) account voor nodig.


MAC OS/ Windows
| IOS | Android

WRTS

Hoe begeleid je je kind met huiswerk - wrts

Wrts is een gratis online overhoor programma. Superhandig…. voor al er woordjes (uit het hoofd) geleerd moeten worden. Bijvoorbeeld van de éne naar de andere taal. Voer je woordjes in en laat je maar overhoren… twee kanten op! En heb je toevallig je woordenlijst in een ander programma staan… géén nood!… Wrts kan deze lijstjes zo overnemen en ook andersom. Wat een heerlijkheid! Geen omkijken meer naar, ze kunnen zichzelf overhoren! Er is ook een app, zodat je jezelf onderweg kan overhoren. In de app kun je geen kaarten aanpassen, dat doe je op de pc/laptop.


Mac/Windows
| IOS | Android

SQULA

Hoe begeleid je je kind met huiswerk - Squla appHet is weer CITO tijd! Met Squla kan er geoefend worden voor de CITO toetsen. Dit online oefenprogramma is zo compleet en geeft veel oefenmateriaal voor alle vakken. En is je antwoord fout, dan volgt er een uitleg van het goede antwoord. Snap je iets ff niet….. dan bekijk je toch het uitlegfilmpje! Je wordt spelenderwijs gestimuleerd en je kunt munten verdienen, waarmee je in de squla winkel beloningen kunt kopen. En de slagroom op de taart is de ouder app, waarmee de voortgang op de voet gevolgd kan worden. Squla ‘speel’ je al vanaf €7,50 per kind per maand (eerste 30 dagen gratis). Bovendien is er een speciale CITO-actie voor groep 8, 4 maanden voor €49,95 (1 kind), loopt automatisch af na 4 maanden. Of je probeert het voor 30 dagen gratis!

MAC OS/ Windows | IOS (groep 1-3) | IOS (groep 4-8) | Android (groep 1-3) | Android (groep 4-8) | IOS (ouder app) | Android (ouder app)

Samen spelen, ieder op zijn eigen niveau: Het Squla Bordspel (alleen IOS)

Voor een stress vrije autorit op vakantie ….. : Het Squla Zomervakantiespel (alleen IOS)

SCHOOLTV

Hoe begeleid je je kind met huiswerk - Schooltv app Het is toch een stuk makkelijker begrijpen wat tektonische platen zijn en hoe die een aardbeving kunnen veroorzaken als je een keer hebt kunnen zien. Toeschouwer van een aardbeving zijn is (gelukkig) niet waarschijnlijk, maar er is altijd SchoolTV! Met deze gratis app laat ik mijn kids altijd even een informatief filmpje (van bijv. Klokhuis) bekijken, daarna de stof doornemen en later overhoren. Het werkt echt! Kinderen zijn vaak toch wel visueel ingesteld. Ook handig voor spreekbeurten.

 

MAC OS/ Windows | IOS | Android

ZOEK HET UIT

Hoe begeleid je je kind met huiswerk - Klokhuis - Zoek het uitZoek het Uit – Klokhuis project voor wetenschap is voor die kids die geïnteresseerd zijn in wetenschap! Misschien niet iets dat ze elke dag op school kunnen gebruiken, maar wel geschikt voor die kids die een natuurlijke drang hebben om te weten hoe dingen werken. Of voor een spreekbeurt natuurlijk. Behalve filmpjes over bijvoorbeeld “Hoe ontstaan een taal” kun je ook leren experimenteren… bijvoorbeeld of je een appel kunt laten balanceren op het randje van een melkpak…. óók leuk!

 

MAC OS/ Windows | IOS | Android

PREZI

Hoe begeleid je je kind met huiswerk - prezi

Onze kids worden steeds meer ‘digi’, en de scholen sluiten daar ook bij aan met digi borden. Spreekbeurten worden met behulp van presentatie programma’s gepresenteerd. Meestal Powerpoint. Maar als je echt de blits wilt maken gebruik je Prezi. Boei je publiek door in te zoomen en dynamisch (zie voorbeeld) door je hele verhaal heen te klikken. Het is een online tool, dus je kan overal via het internet presenteren (ook als er geen internet is mogelijk, maar dan moet je hem eerst opslaan). Je kunt het gratis gebruiken, maar dan zijn wel je presentaties voor iedereen beschikbaar om online te bekijken.


MAC OS
| Windows | IOS | Android