1Blik online agenda

Plannen en het puberbrein….. geen goede combinatie! Het puberbrein is nog niet genoeg ontwikkeld om te kunnen plannen. Is het ook mogelijk dat het brein op dat gebied onderontwikkeld is omdat er gewoonweg weinig appèl is gedaan op dat planvermogen tot zover? Wie zal het zeggen. Pubers kunnen wel degelijk in staat gesteld worden (zelfstandig) te plannen, met wat doorzettingsvermogen, wat hulp van de ouders en de juiste tools.

1Blik papieren schoolagenda met markers

1Blik papieren schoolagenda met markers voor kleurcodering

1Blik is zo’n tool. Het creëert overzicht, biedt een gedegen structuur en maakt het mogelijk om je huiswerk op te delen in stukjes. Wat is er zo anders aan deze agenda ten opzichte van andere agenda’s? De speciaal ontwikkelde planmethode. Want dat is waar het meestal fout gaat. Op het laatste moment in je agenda kijken en niet genoeg tijd meer hebben voor je huiswerk van morgen. Net als met elke andere agenda vergt huiswerk plannen met 1Blik een zekere mate van discipline, met name om het bij te houden. Maar ervaring leert dat wanneer het wat oplevert (overzicht, meer vrije tijd, geen stress) je meestal uit eigen initiatief doorzet.

Lees ook: Huiswerkstress

1 Blik papieren schoolagenda

Planmethode

De speciaal ontwikkelde planmethode is eenvoudig aan te leren en werkt met kleurcodering om het visueel te maken. Behalve het gebruik van kleuren is een belangrijk element dat het huiswerk wordt genoteerd zowel op de dag dat het opgekregen is als op de datum waarop het af moet zijn. Dan kan het aantal planmomenten worden bepaald. Voor gemiste planning en/of herhaling wordt een reservedag aangehouden.

Voor meer gedetailleerde informatie en instructievideo’s omtrent de planmethode verwijs ik naar de site van 1Blik.

Online schoolagenda en jaaragenda

Behalve de papieren schoolagenda is er een ook online schoolagenda beschikbaar. Voor de volwassenen is er ook een jaaragenda. Zeker de online schoolagenda zie ik als een geschenk uit de hemel. Met 1 kind in een iPad klas biedt de online agenda de structuur die hij nodig heeft. Alles is te benaderen vanaf zowel zijn iPad als zijn telefoon, zelfs als hij offline is! Zodra hij weer online is wordt alles gesynchroniseerd.

Verder is de 1Blik online agenda handig omdat je er als ouders bij kan om te zien wat hij gepland heeft. Bovendien kan hij heel makkelijk het opgegeven huiswerk kopiëren van Magister in 1Blik. Kleurcodering wordt automatisch toegepast. En nog belangrijker, je kan instellen dat je elke dag op een vastgesteld tijdstip een email krijgt met je planning van die dag. Een kind kan de was doen!

1Blik markering voltooid huiswerk - online agenda

1Blik markering voltooid huiswerk – online agenda

 

Wat ook mogelijk in de 1Blik online agenda sinds de laatste update is:

  • je kan per planmoment de tijd aangeven die je denkt nodig te hebben. Dat maakt het makkelijker om te plannen, rekening houdend met eventuele andere afspraken op die dag.
  • je kan handmatig je andere afspraken met het tijdstip in je dagplanning zetten.

 

1Blik online schoolagenda - tijdsbesteding

1Blik online schoolagenda – tijdsbesteding

 

Gebruikerservaring

Zo wordt huiswerk plannen leuk! Mijn zoon met ADHD wordt er erg blij van de 1Blik online agenda en wil het ook graag gebruiken. Het geeft hem overzicht. Het afchecken van huiswerk dat gedaan is geeft hem een voldaan gevoel. Hij heeft het gevoel dat dagelijks werkt aan de dingen waar hij aan moet werken. Ook mijn andere zoon gebruikt het met plezier. Na vele verschillende manieren van plannen geprobeerd te hebben is 1Blik zijn vaste huiswerkplanningstool geworden. Het geeft hem de houvast die hij nodig heeft.

Momenteel houden wij als ouders nog in de gaten hoe er gepland wordt, checken we of het huiswerk ook gedaan is en herinneren we onze kids eraan de 1Blik online agenda dagelijks (meteen uit school) bij te houden. Dat laatste hoeven we eigenlijk al niet meer te doen. Nu is het de bedoeling dat we dat afbouwen naar een wekelijkse check om uiteindelijk het stokje over te dragen en ze er zelf verantwoordelijk voor te maken.

Kortom een geweldige tool, met een gedegen planmethode en veel mogelijkheden. Wat het nog handiger zou kunnen maken is de mogelijkheid om, dan wel vaste (terugkerende) afspraken er in 1 keer in te kunnen zetten, dan wel een link te creëren met een online agenda (zoals bijvoorbeeld Google Calendar). Misschien zelfs een link met Magister. Of misschien een rooster waarin de tijd die je per dag kan spenderen aan huiswerk aangegeven staat. Zo kun je per dag zien hoeveel tijd je kan inplannen.

Tot slot….

Mijn twee zoons gebruiken de 1Blik online agenda met plezier, mijn twee jongste kids gaan het ook zeker gebruiken (1 daarvan gaat naar groep 8 volgend jaar) en kan het ook prima gebruikt worden om mijn blogwerkzaamheden te plannen.