Hulp bij opvoeden hebben we allemaal wel eens nodig. Want een handleiding krijg je er bij de geboorte nog steeds niet bij. Belonen kan soms meer effect hebben dan straffen. Maar het bijhouden van het beloningssysteem vergt de nodige moeite van zowel kids als ouders.

Lees ook: Beloningssysteem

iRewardChart

Kost het je te veel moeite om het proces van belonen consequent door te voeren dan biedt iReward uitkomst. Deze app heeft alles om je beloningsritueel makkelijk te maken. Een groot voordeel alleen al is dat je het bijna altijd wel bij je hebt, dus wordt het bijhouden een fluitje van een cent.

Meerdere kids

Je kan meerdere kids bijhouden. Per kind kan je zowel het gewenst gedrag (waar je ook meet) individueel instellen als de bijbehorende beloningen. Zelf bepaal je de weging van de verschillende beloningen. Als er genoeg sterren behaald zijn kan er ingewisseld worden voor een beloning. Alles wordt bijgehouden door de app. Geweldig, toch!

iRewardChart Beloningssysteem

Klik om te vergroten

Consequentie

Behalve belonen zit er toch een element van straffen. Er kunnen ook rode sterren toegewezen worden, waardoor je balans omlaag gaat. Ik ben er zelf niet zo’n voorstander van, aangezien het al snel demotiverend kan werken. Eens verdiend, blijft verdiend. Geeft een zekere rust en het is makkelijker vol te houden.

Certificaat

Trots als een pauw dat je een beloning hebt weten te verdienen? Dat wil je delen natuurlijk! Met een paar drukken op de knop post je je succes in de vorm van een certificaat op bijvoorbeeld Facebook.

Alhoewel papieren beloningssystemen met stickers, zeker voor de allerkleinsten nog wel het leukst zijn, biedt iRewardChart het gemak. Het neemt de hele organisatie voor zijn rekening, je hoeft alleen maar duidelijke afspraken te maken met je kids en afspreken dat je het elke dag (op een vast tijdstip) bespreekt. Een kind kan de was doen!